Folkmordet på armenierna

I skuggan av första världskriget under åren 1915-1917 genomfördes ett massmord på den armeniska befolkningen i det Osmanska riket. Händelserna inleddes de 24 april 1915 när ledande armenier i Konstantinopel arresterades och mördades.Under våren hade misslyckanden i kriget, där Osmanska riket stod på Tysklands sida, skapat grogrund för konspirationsteorier där armenier kom att pekas ut. Följden blev att hundratusentals armenier mördades under 1915. Män, kvinnor och barn.

Armeniska mäns huvud. By Amēnun taretsʻuytsʻě : zbōsali u pitani. 1921 (http://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=uc1.b4078540) [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons
Under åren som följde mördades mellan 800 000 och 1 miljon armenier eller två tredjedelar av den armenska befolkningen. Framförallt skedde morden i de områden där den osmanska folkgruppen var dominerande.Närvaron av utländska journalister, diplomater och missionärer gjorde att övriga världen underrättades. Ententen hotade med att ställa den osmanska regeringen inför rätta efter kriget om de inte stoppade våldsamheterna. Några rättegångar kom dock inte att hållas.
Folkmordet på armenierna var länge ett bortglömt brott mot mänskligheten och i Turkiet är det fortfarande förbjudet att hävda folkmordets existens.

Läs vidare:

  • Nationalencyklopedin, folkmordet på armenierna, http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/folkmordet-på-armenierna, hämtad 2015-03-15
  • http://sv.wikipedia.org/wiki/Armeniska_folkmordet
  • http://www.popularhistoria.se/artiklar/mordet-pa-armenierna/
  • http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/folkmordet-1915/massmorden-i-det-osmanska-turkiet
  • http://www.so-rummet.se/content/folkmordet-pa-armenierna-i-det-ottomanska-turkiet-1915
Download PDF
Gillade du innehållet? Stötta mig på Patreon!