12 januari

Den 12 januari 1967,  klockan 13.15, dog doktor James Bedford. Att Bedford dog var i sig inget konstigt eftersom han under lång tid lidit av cancer. Det som är ovanligt med Bedford är att han donerat sin kropp till ett väldigt annorlunda medicinskt experiment.

Bedford hade valt att bli den första människan att få sin kropp nedfryst med förhoppningen att i framtiden bli återupplivad.

Idag, nästan 50 år senare, ligger Bedfords kropp fortfarande nedfrusen.

BedfordTransfer.jpg
“BedfordTransfer” by Alcor Life Extension Foundation – Alcor Life Extension Foundation. Licensed under CC BY 2.5 via Wikipedia.

Bedford var knappast den första som drömde om evigt liv. Såväl i litteratur som film finns det  flera exempel på liknande berättelser, där kanske berättelsen om Doktor Frankenstein är den mest kända. Flera kända människor genom historien har önskat detsamma. Mest känd av dessa är sannolikt Benjamin Franklin som önskade bevaras för att få se USA 100 år.

En urban myt berättar att Walt Disney ska fått sin kropp nedfrusen och bevaras någonstans på Disneyland, men detta är just bara en myt.

Idag finns det företag i USA som har nedfrysning av människor, i väntan på botemedel mot sjukdomar och liknande, som huvudsaklig syssla. Vetenskapen bakom kallas kryonik och istället för att frysa ned människor i vätska (som förstör cellerna) används en teknik som kalla vitrifikation och bland annat innebär att kroppen förvaras i flytande kväve. Tekniken är densamma som när man fryser ned spermier, äggceller eller embryon. Idag är över 200 personer kryoniskt bevarade i USA.

Källor:

http://surviving-history.blogspot.se/2012/08/the-man-who-never-died-curious-case-of.html

http://www.alcor.org/Library/html/BedfordCondition.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kryonik

http://en.wikipedia.org/wiki/Cryonics

Download PDF
Gillade du innehållet? Stötta mig på Patreon!