23 januari

Den 23 januari 1801 Föds Lars Johan Hierta in i den adliga släkten Hierta. Som adelsman i Sverige i början av 1800-talet har Hierta en ljus framtid framför sig och även om hans mor dog tidigt fick han en god uppfostran. Hiertas far var starkt präglad av upplysningsideal och han blev därför aldrig agad som barn. Istället fick han en humanistisk grundsyn som kom att prägla honom hela livet.

Hierta
Lars Johan Hierta,

Hierta utbildade sig i juridik vid Uppsala universitet men istället för att arbeta inom förvaltningen blev han mer och mer intresserad av politik och skrivandet och trots sin adliga tillhörighet så blev Hierta starkt färgad av liberalismen och han kom att förespråka rösträtt, sociala reformer och rättigheter för kvinnor.

År 1830 började Hierta ge ut tidningen Aftonbladet, delvis i opposition mot den regerande kungen Karl XIV Johan. Aftonbladet var en liberal dagstidning och den retade de styrande. Hade inte Hierta tillhört adeln kunde han fått det ännu tuffare men trots det förbjöds tidningen gång på gång vilket bara ledde till att Hierta döpte om tidningen till Andra Aftonbladet, Tredje Aftonbladet osv fram till 1844 då riksdagens möjlighet att dra in tidningar avskaffades. Hierta sålde Aftonbladet 1851 och var 1864 med och hjälpte till vid uppstarten av Dagens Nyheter

Hierta fortsatte också sin livsbana som ägare av en rad företag och när han dog 1872 var han en av Sveriges rikaste personer.

Källor:

Lars Johan Hierta, http://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/13575, Svenskt biografiskt lexikon (art av Knut Wichman), hämtad 2015-01-22.

Nationalencyklopedin, Lars Johan Hierta, http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/lars-johan-hierta, hämtad 2015-01-22

Download PDF
Gillade du innehållet? Stötta mig på Patreon!