28 januari

En avbildning av Karl den store från en samtida ryttarstatyett, [Public domain], via Wikimedia Commons
Den 28 januari 814 dör Europas då mäktigaste man; Karl den Store – det frankiska rikets kung och romersk kejsare. Karl den store, eller Charlemange som han kallades i sitt rike, dog i staden Aachen som låg i mitten av det rike han byggt upp och som sträckte sig från Atlantkusten i väst till västra Tyskland i Öst och ner till mellersta Italien.

Karl den store tillhör en av den medeltida historiens mest betydelsefulla gestalter och hans erövringar och statsbygge har varit väldigt betydande för den europeiska historiens utveckling.

Karl den store föddes in i den Karolingiska kungaätten som son till kung Pippin den lille, kung av Frankerriket. Pippin hade blivit kung med den katolska kyrkans hjälp och kommit att utvidga frankernas rike och driva tillbaka den arabiska invasionen i Europa tlll söder om Pyrinéerna så en tradition av erövringar och krig var väl befäst när Karl tog över efter sin far 768.

Redan efter sitt maktövertagande tog Karl den store upp kampen mot angränsande folkslag, framförallt de som var hedningar, och med svärdet i hand erövrade och kristnades flera områden. När hans bror Karloman dog 771 annekterade han hans områden och fortsatte utvidga sitt rike.

Karta över Karl den stores rike. By Arab League at English Wikipedia (Own work (Original text: self-made)) [Public domain], via Wikimedia Commons
Efter spridandet av kristendomen och talrika segrar krönte påven Leo III honom till romersk kejsare på juldagen år 800 och med det ökade också hans status och makt.

Karl den store ville skapa ett rike med en fungerande förvaltning. Han försökte bygga ett system med lokala styrande som var lojala mot staten. Detta skulle fungera genom att de lokala makthavarna ställde upp med manskap vid krig och belönades med mark. Detta var grunden för det vi kommit att kalla för feodalism.

När Karl den Store dog efterföljdes han av sina söner som fick överta olika områden. Hans son Pippin fick ärva Italien, Ludvig den fromme blev kejsare över den som kom att kallas tysk-romerska riket.

Källor:

http://www.popularhistoria.se/artiklar/drommen-om-ett-enat-europa/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_den_store

Nationalencyklopedin, Karl den store, http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/karl-den-store, hämtad 2015-01-27

http://www.svd.se/kultur/understrecket/med-latinet-tamjde-karl-en-kontinent_8935040.svd

 

Download PDF
Gillade du innehållet? Stötta mig på Patreon!