8 januari

Den 8 januari 1815 stod slaget vid New Orleans som var den sista stora striden i 1812 års krig mellan USA och Storbritannien.

By H.B. Hall/Credit: National Archives and Records Administration [Public domain], via Wikimedia Commons

Mitt under kriget mot Napoleon i Europa anföll USA 1812 den brittiska kolonin Kanada. Anledningen till detta var att USA ansåg att deras handelsintressen skadades av att Storbritannien blockerade franska hamnar, som var betydelsefulla för amerikansk handel men också upprepade brittiska anfall mot amerikanska handelsfartyg till havs. Den brittiska regeringen stödde också de krafter i Nordamerika som inte ville utvidga USA ytterligare och efter att USA 1776 utropat sin självständighet från Storbritannien fanns det också en inarbetad fiendskap mellan de två nationerna. De som förespråkade krig i USA trodde ett krig skulle vara en möjlighet att expandera vidare västerut och möjliggöra en slutgiltig seger över urpsrungsbefolkningen.

Totalt sett dog närmare 35 000 på båda sidor i kriget där USA, trots segern, inte gjorde några direkta vinster på kriget.

Det sista stora slaget skedde vid New Orleans den 8 januari 1815 och blev en så stor framgång för USA i kriget att de länge firade 8 januari som en andra nationaldag i USA. Andrew Jackson blev i detta slag betrad som hjälte och tack vare detta kunde han så småningom också göra politisk karriär och valdes 1828 till USA:s 7:e president.

Källor:

http://www.history.com/topics/treaty-of-ghent

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/andrew-jackson

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_New_Orleans

http://en.wikipedia.org/wiki/War_of_1812

McKay, John P. (red.), A history of world societies, 5. ed., Houghton Mifflin, Boston, 2000.

War of 1812, Dictionary of World History, London, 1997.

Download PDF
Gillade du innehållet? Stötta mig på Patreon!