15 januari

Året är 1559 och platsen är Westminster Abbey i London och Elizabeth I av England ska precis krönas till drottning.
Att Elizabeth blev drottning är konsekvensen av en lång rad händelser som egentlige inte pekade mot att hon skulle blivit drottning alls. Elizabeth I (Armada Portrait)Elizabeth var dotter till Henrik VIII av England och hans hustru Anne Boleyn, den andra av sex fruar. Redan som treåring blev Elizabeth moderlös när hennes mor avrättats, anklagad för äktenskapsbrott, incest och förräderi. Elizabeth förklarades då illegitim och borde därför inte kunnat ta över tronen.

Före Elizabeth i tronföljden fanns både hennes halvbror Edvard och halvsyster Maria. Edvard blev Edvard VI av England 1547 som nioåring men hans regeringstid blev kort. Edvard dog redan 1553, kanske av en lunginflammation, och ersattes av Maria som blev Maria I av England. Marias tid som drottning varade bara i fem år men under de åren han hon återupprätta den katolska kyrkan i England och göra sig av med så många meningsmotståndare hon kunde, hon har därför gått till historien som Bloody Mary. Maria dog 42 år gammal, troligen av influensa.

Elizabeth har kommit att bli en av den engelska historiens mest kända gestalter. Vroom Hendrick Cornelisz Battle between England and Spain 1601Jungrufrudrottningen, som hon kom att kallas, gifte sig aldrig och styrde sitt rike på egen hand även om det fanns många friare. Elizabeth var försiktig med militära utsvävningar, men trots det har hennes namn kommit att kopplas ihop med en av den engelska historiens mest kända sjöslag när den spanska armadan besegrades 1588. Det som framförallt gjort Elizabeth ett namn för eftervärlden är det rikliga kulturlivet under hennes regeringsperiod där framförallt William Shakespeare verkade.

När Elizabeth dog i februari 1603 hade England haft samma regent i 44 år vilket bidrog till att lägga grunden för England som en stormakt.

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Elisabet_I_av_England

http://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Boleyn

http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_I_of_England

Download PDF
Gillade du innehållet? Stötta mig på Patreon!